25 Vakantie-tips voor ouders met kinderen met ADHD

De vakantie begint en je ziet er als een berg tegenop. Herken je het? De vakantie-stress?

  • De kinderen zijn ongelooflijk druk met de vakantie in het vooruitzicht en de eerste dagen is er geen land mee te bezeilen.
  • De lontjes zijn kort. Als de een de ander niet aan het plagen is, dan sart de ander de een wel.
  • Ze eisen voortduren jouw aandacht op omdat jij, net als zij, vrij bent.
  • Ze vervelen zich stierlijk en hangen het liefst de hele dag achter de tv of spelcomputer.

Er moet zich weer een heel nieuw evenwicht in het gezin instellen, omdat je 24/7 op elkaars lip zit. Voor een gezin waarin geen ADHD voorkomt vaak al een hele opgave, voor gezinnen met een of meer kinderen met ADHD bijna onmogelijk.

BIJNA onmogelijk…

Wanneer je maar creatief genoeg bent, is gelukkig niets onmogelijk. En als je dat niet bent, dan heb ik de 25 beste tips voor een succesvolle vakantie voor je verzameld. Deze tips, die overigens ook gebruikt kunnen worden door niet-ADHD gezinnen, zijn handvatten om je vakantie zonder kleerscheuren door te komen. En onthoudt:

Het leven is een feestje, je moet alleen wel zelf de slingers ophangen

En dat geldt ook voor jouw vakantie.

25 Vakantie-tips

  1. Zorg voor structuur en maak een vaste dagindeling (opstaan, taken, bedtijd etc,)
  2. Maak een lijst van aktiviteiten die je wilt ondernemen met de kinderen (op vakantie, logeerpartijen, dagjes weg, enzovoort).
  3. Laat ieder kind zelf ook een lijstje maken van dingen die het graag wil doen in de vakantie.
  4. Maak samen met de kinderen een vakantie-kalender. Plan daarin alle aktiviteiten in. Plan ook keuzedagen in. Dit zijn dagen waarop nog niet vaststaat wat er gedaan gaan worden.
  5. Bedenk karweitjes voor de kinderen. Tafel dekken of afruimen, onkruid trekken, tuin aanvegen etc.
  6. Laat je kinderen een verveellijstje maken (computerspelletje, video kijken, gezelschapsspel spelen, stripverhaal lezen, knutselen, film kijken etc.)
  7. Plan vervangdagen in de kalender, voor als het slecht weer is of iemand ziek is.
  8. Laat ieder kind een top 3 maken van favoriete aktiviteiten. Op keuzedagen dagen mogen de kinderen om en om bepalen wat er gedaan gaat worden. Zo komt iedereen aan de beurt.
  9. Bepaal samen met de kinderen waar de vakantie-kalender komt te hangen.
  10. Maak een ik-verveel-me-pot, met daarin papiertjes met daarop ideeën voor aktiviteiten en taken. Als je kind zich verveelt trekt het een papiertje uit de pot en voert die aktiviteit uit. Het is verplicht deze aktiviteit uit te voeren.
  11. Doe elke zondagavond een familie-beraad, waarin de agenda van de komende week wordt besproken. Zo weet iedereen wat er staat te gebeuren.
  12. Maak reistijden concreet. Een lange autorit voor de boeg? ‘Nog even’ of ‘we zijn er bijna’ zegt kinderen niets. Maak tijd concreet! Zeg bijvoorbeeld: bij liedje 5 stoppen we om wat te eten. Tel de liedjes en laat je kind bij ieder nieuw liedje een raamsticker op het autoraam plakken. Zo breng je tijd in beeld!
  13. Bereid de kinderen goed voor op wat komen gaat. Wanneer je op vakantie gaat, vertel ze waarnaartoe, laat afbeeldingen zien van de camping, het hotel, het huisje, het zwembad, de omgeving en vertel ze wat er verder allemaal te doen is.
  14. Betrek je kinderen in de voorbereiding naar de vakantie toe. Geef ze kleine of grotere taken, zoals helpen met het inpakken, laatste boodschapjes doen etc. Geef ze regelmatig een compliment.
  15. Ga aktiviteiten doen die energie kosten. Fietsen, kanoën, skeeleren, zijn goede aktiviteiten voor kinderen met ADHD.
  16. Overweeg een zomerkamp. Leuk voor je kinderen en rust voor jezelf. Voor kinderen met een gedrags-of ontwikkelingsstoornis zijn veel kampen te bedenken. Kijk bijvoorbeeld eens op: http://activiteiten-marlispraktijk.nl/, http://www.123beactive.nl/, http://www.heppie.nl/ en http://www.autstede.nl/. Google zelf ook eens op vakantiekampen, dan vind je er nog veel meer. Een aantal kun je vanuit een PGB betalen. Vaak zijn er speciale prijzen voor kinderen die geen PGB ontvangen.
  17. Vakantie is niet alleen maar leuk. Je zit boven op elkaars lip en dat levert nogal eens wrijving op. Ruzietjes tussen de kinderen zullen vaker voorkomen dan normaal. Uit verveling, uit jaloezie of door iets anders. Belangrijk is dat jij rustig blijft en accepteert dat het zo is. Laat ze maar flink uitruziën. Daar leren ze van. Grijp pas in als het uit de hand dreigt te lopen. Geef ze een time-out en bespreek achteraf wat er gebeurde en hoe ze het anders hadden kunnen oplossen. Laat ze zelf met oplossingen komen. Die werken vaak het best.
  18. Verdeel de aandacht over je kinderen evenredig. Kinderen met een gedrags- of ontwikkelingsstoonis hebben nogal eens de neiging alle aandacht naar zich toe te trekken, wat voor de brusjes niet leuk is. Zorg dat ook zij hun portie aandacht krijgen.
  19. Laat je niet verleiden tot discussies met je kinderen over wat jullie gaan doen die dag. Wees duidelijk en consequent. Hou je zoveel mogelijk aan de planning.
  20. Geef goed je grenzen aan; jij hebt ook vakantie. Samen gaan zwemmen kan heel leuk zijn, maar eerst even dat spannende hoofdstuk van je boek uitlezen mag best. Wees duidelijk over wat je wel en niet wilt en wat de kinderen wel en niet mogen in de vakantie.
  21. Stel regels op voor televisiekijken, computeren, spelcomputer etc. Laat je kind bijvoorbeeld maximaal een uur per dag spelen op de (spel)computer. En hou je daaraan, ook als het regent. Regels bieden duidelijkheid. Iets dat kinderen met ADHD hard nodig hebben.
  22. Ga picknicken in een groot weiland of in het bos bij een meertje. Je kinderen kunnen zich lekker uitleven en op zoek naar takken en stenen, zwemmen, voetballen, watergevechten houden, noem maar op. Gegarandeerd dat ze het naar hun zin zullen hebben. En jij ook!
  23. Vervelen is niet erg. Het wakkert de creativiteit aan, het leert het kind met frustratie om te gaan en het hoofd komt in de relax modus. Zelfbedachte aktiviteiten zijn vaak leuker, effectiever en geven meer voldoening dan goedbedoelde oplossingen.
  24. Maak individuele afspraken met ieder kind in een positieve sfeer. Dit schept een vertouwensband die gebasseerd is op respect en individuele hulp.
  25. En last but not least: Plan niet teveel aktiviteiten, geniet van elkaar, laat los en geef elkaar complimenten.

 

Waarschijnlijk denk je nu: deze tips kun je toch op elk kind toepassen, in elke vakantie? En natuurlijk heb je daar gelijk in. Deze tips zijn niet nieuw, ik heb ze niet zelf verzonnen. Ik pas ze zelf toe bij mijn eigen kinderen, de een heeft ADHD, de ander ADD. Ze zorgen ervoor we dat we allemaal weten waar we aan toe zijn in de vakantieperiode. En of we nu weggaan of niet, onze vakanties zijn altijd geslaagd.

Deze 25 tips zijn tips die ik verzameld heb van diverse websites en tijdschriften. Ik vond deze de meest waardevolle, maar ik kan me voorstellen dat jij nog veel meer tips hebt om van je vakantie een succes te maken. Laat jouw tips achter in het commentaar-veld onderaan deze blog. Ik lees ze graag.

Fijne vakantie!