Zo kom je ongeschonden door de Sinterklaasperiode heen!

Komend weekend is de intocht van Sinterklaas in Nederland. Iets waar veel kinderen lang naar uitgekeken hebben. De Sinterklaas-gekte is eigenlijk allang begonnen. De winkels liggen al maanden vol met snoepgoed en chocoladeletters. Het Sinterklaas-journaal is in volle gang. Voor ouders met kids met ADHD kan de Sinterklaas-periode, die van september duurt tot 5 december, een ware nachtmerrie betekenen. Deze kinderen krijgen zoveel prikkels binnen, die ze amper kunnen verwerken, met als gevolg dat dit thuis afgereageerd wordt.

Het afgelopen weekend kreeg ik een vraag van Sandra, via twitter. Of ik tips had hoe om te gaan met de Sint-stress. De juf had op vrijdag een stoomboot op het bord getekend en daarbij ‘nog 8 nachtjes’ geschreven. Goedbedoeld natuurlijk, maar zoon met ADHD was door het dolle heen. Molde een lamp, voetbalde in huis en schoot onderweg een beeldje van de openhaard. Deze jongen weet niet hoe hij om moet gaan met de Sinterklaas-prikkels. Sandra was op zijn zachtst gezegd not amused.

Ik vond het een goede vraag. Hoe deed ik dat ook alweer toen de jongens nog op de ‘ik-geloof-in-Sinterklaas-leeftijd’ waren? Ik moest even diep graven. Een blog hierover leek me op zijn plaats en ik poste direct zondagochtend een paar oproepen op Twitter en Facebook, om te vragen hoe anderen omgingen met de Sint-stress.

De tips die ik samen met Sandra en andere ervaringsdeskundigen verzamelde:

Het helpt om zo min mogelijk aandacht aan het Sint-gebeuren te schenken.

  • Berg de speelgoedfolders op tot het moment dat ze hun verlanglijstje mogen maken. Berg ze daarna weer op, zodat de focus niet constant op de kadootjes ligt.
  • De intocht van Sinterklaas overslaan of alleen op televisie kijken. Zo krijgen ze er toch iets van mee, maar staan ze niet direct bloot aan de spanningen.
  • Maak een aftelkalender die je kids zelf mogen afkruisen.
  • Laat ze een beperkt aantal keren per week hun schoen zetten, op vaste dagen die je op de kalender hebt gezet. Zo zorg je voor duidelijkheid.
  • Doe in plaats van een kadootje ook eens een mandarijn in de schoen.
  • Maak afspraken met de juf of meester zodat je kind zo min mogelijk aan de prikkels blootgesteld wordt. Voor de andere kinderen in de klas trouwens ook heel fijn. Om maar niet te spreken van de juf zelf.

Toch ontkom je er niet aan dat je kind soms overprikkeld raakt. In dat geval is het handig om een paar ideeën achter de hand te hebben hoe ze zich kunnen afreageren.

Een paar ideeën die bij mijn kids goed werkten:

  • Buiten laten spelen, zodat het de spanning in het spel kwijt kan.
  • Trampoline laten springen.
  • Trap een aantal keren op-en neer laten rennen
  • Timmeren, geef ze een plank, spijkers en een hamer en ze zijn uren zoet.
  • Het bos in, lekker laten rennen, vliegen en klimmen
  • Knutselen.

En zo zijn er nog tal van dingen te bedenken. Zoek iets wat bij jouw kind past. Iets waar het zichzelf lekker in kwijt kan.

Wat je verder nog kunt doen:

  • Creëer een veilige omgeving waarin je kind zich kan terugtrekken en waar alle emoties tot uiting mogen komen.
  • Wees begripvol. Om deze lastige periode zonder kleerscheuren door te komen moet je soms accepteren dat het is zoals het is.
  • Blijf dicht bij jezelf. Jij weet wat het beste is voor je kind. Goedbedoelde adviezen van anderen zijn niets meer dan dat: goedbedoelde adviezen. Check altijd bij jezelf of het advies goed voelt of niet.
  • Besteed wat extra quality-time met je kind voor het slapen gaan. Vraag hoe zijn dag was, wat was leuk, wat was minder leuk. Geef je kind de ruimte om te vertellen.
  • Stel je kind gerust dat ook wanneer het zich minder goed gedraagt, dat Sinterklaas er is voor ieder kind en voor ieder kind kadootjes heeft.

Wanneer, ondanks al je pogingen om de Sint-stress te verminderen, je kind hyper en overprikkeld blijft, kan het goed zijn om in een vroeg stadium te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. Dat deed een kennis van mij. Zelf leerkracht met een zoon die vanaf de intocht tot pakjesavond niet kon slapen van de spanning en angst. In een klap was de spanning weg en werd Sinterklaas een avontuur. Hij voelde zich heel groot en stoer. Het geheim moest hij natuurlijk wel bewaren voor zijn zusje en zijn klasgenootjes, en dat ging prima!

 

En de laatste, maar zeker niet de onbelangrijkste tip: ZORG VOOR JEZELF!!!

Alleen als jij goed in je vel zit, kun je er zijn voor je kinderen.

Heb jij nog tips die nog niet genoemd zijn? Laat ze achter in het commentaarveld, zodat iedereen ze kan lezen. Ik lees ze graag!

Maak er een gezellig Sinterklaas-feest van!!

Hartelijke groet, Barbara